• +30 (241350) 1000
  • uhosplar@uhl.gr


           

ΤΜΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Π.Γ.Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ
Το Τμήμα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης – «Σχολείο» που στεγάζεται στο χώρο της βιβλιοθήκης έχει σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες για σχολική βοήθεια των παιδιών που νοσηλεύονται συνεχίζοντας την εκπαίδευση ενώ ασθενούν. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα φαίνεται να είναι στα παιδιά που νοσηλεύονται η αποκοπή τους από το σχολικό περιβάλλον και οι επιπτώσεις τους τόσο στη σχολική τους εξέλιξη όσο και στην ψυχική τους υγεία γενικότερα . Βασική θέση της διοίκησης του Π.Γ.Ν.Λ. είναι όλα τα παιδιά οι μικροί χρήστες υγείας να έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους ενώ είναι άρρωστα και νοσηλεύονται.

            

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η εκπαιδευτική παρέμβαση γίνεται στο χώρο του Νοσοκομείου σε κατάλληλη αίθουσα διδασκαλίας, είτε ομαδικά όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, είτε ατομικά στο θάλαμο νοσηλείας. Το τμήμα έχει έναν εκπαιδευτικό – δάσκαλο ο οποίος επικοινωνεί με την προϊσταμένη , τους γιατρούς, τους γονείς και πολλές φορές με τον κανονικό δάσκαλο του σχολείου του παιδιού. Τα παιδιά προέρχονται από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό που παρακολουθούν μαθήματα στις τάξεις του δημοτικού. Οι μαθητές που δέχονται τη βοήθεια του δασκάλου είναι συνήθως αυτοί που νοσηλεύονται περισσότερο από τρεις μέρες ή πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και μπαινοβγαίνουν στο νοσοκομείο μας.

ΣΤΟΧΟΣ
Είναι η εξασφάλιση της εκπαιδευτικής συνέχειας, η οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης ώστε το παιδί να διατηρήσει την αυτοεκτίμησή του, χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά από το νοσοκομειακό περιβάλλον. Οι μαθητές πρέπει να νιώσουν αποδεκτοί και σημαντικοί από τη θέση που βρίσκονται και να βιώσουν αγάπη. Το παιδί θα πιστέψει ότι μπορεί να τα καταφέρει εκτελώντας οικείες γνωστές του δραστηριότητες όπως τα αγαπημένα του μαθήματα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι συνθήκες στα νοσοκομεία δημιουργούν στα παιδιά εντάσεις, άγχος, ψυχολογική αστάθεια, κυρίως από την έλλειψη επικοινωνίας με τους φίλους και συμμαθητές τους και την αποκοπή τους από το σχολικό περιβάλλον. Δουλειά του εκπαιδευτικού-δασκάλου είναι να ενθαρρύνει γονείς-κηδεμόνες να παίρνουν ενεργά μέρος σε διάφορες σχολικές δραστηριότητες όπου είναι δυνατόν εξασφαλίζοντας τον καλύτερο τρόπο στην προσπάθεια του παιδιού τους στην ανταπόκριση για θετικότερα αποτελέσματα στη νοσηλεία. Για όλα τα προηγούμενα το νοσοκομείο παρέχει στα παιδιά αυτά ώστε να κρατήσουν επαφή με το σχολείο τους πρόσβαση στο διαδίκτυο, πρόσβαση στη δανειστική παιδική βιβλιοθήκη, στους Υπολογιστές και στο εκπαιδευτικό λογισμικό του Υπουργείου Παιδείας. Επικοινωνία με τους συμμαθητές τους μέσω τηλεφώνου , fax, e-mail. Παράλληλη ποικιλία δραστηριοτήτων με παιχνίδι, γιορτές σχολικές- θρησκευτικές, ζωγραφική, μουσική, ξένες γλώσσες. Τέλος θέλω να τονίσω ότι τα παιδιά που εντάσσονται στο τμήμα αυτό, δεν είναι παιδιά που χρήζουν ειδικής βοήθειας και επομένως ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος, αλλά παιδιά με κανονική νόηση σκέψη και αντίληψη ανάλογη με αυτές των παιδιών της ηλικίας τους. Το Τμήμα Α/θμιας Εκπαίδευσης λειτουργεί από το 2009 . Η διδασκαλία για κάθε παιδί διαρκεί από μία ώρα περίπου έως και τέσσερις.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ


ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΝΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ

O κανονας << 3-6-9-12 >> η σχεση των παιδιων με τις οθονες και τις νεες τεχνολογίες

ΔΙΔΑΞΤΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ ΤΩΝ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ

Διαδραστικά  Σχολικά  Βιβλία   για μαθητές και γονείς

Το ωράριο είναι από 8:15 έως 14:00. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι καθημερινές σχολικές δραστηριότητες που καλύπτονται από έναν εκπαιδευτικό –δάσκαλο. Άριστη είναι η συνεργασία με τους γιατρούς του Π.Γ.Ν.Λάρισας που στηρίζουν ένθερμα την όλη προσπάθεια Το Τμήμα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανήκει στις υπηρεσίες υποστήριξης του ιδρύματος όπως η φυσιοθεραπεία, ψυχολόγοι ,κοινωνιολόγοι, διαιτολόγοι Email τμήματος school@uhl.gr


Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση